top of page

Чи потрібно часто мити машину?

Більшість автолюбителів цікавить питання, як часто мити машину, а також послідовність цього процесу. Періодичне очищення авто від бруду не тільки покращує його зовнішній вигляд. Регулярний догляд подовжує термін життя транспортного засобу.


Як часто потрібно проводити водні процедури


Періодичність і якість миття безпосередньо впливає на лакофарбове покриття. Дорожній бруд роз’їдає фарбу, тому транспортний засіб потребує регулярного очищення. Але це не означає, що процедуру потрібно проводити щодня. Навіть більше, занадто часте миття негативно позначиться на якості покриття. У холодну пору року волога замерзає, що викликає руйнування фарби. Найправильніше – це мити авто в міру його забруднення. Засохлий бруд – це досить непривабливе видовище. Крім того, він в’їдається в метал, поступово руйнуючи поверхню ТЗ. У дощову погоду мити машину потрібно з періодичністю раз у п’ять днів. У суху погоду процедуру проводять раз у десять-чотирнадцять днів.


Вплив сезону


Частота водних процедур для машини багато в чому залежить від пори року. Особливе значення має температура повітря, яка визначає швидкість висихання вологи. Лід – один із головних «ворогів» лакофарбового покриття. У теплу пору року транспортний засіб мити простіше та безпечніше. Увага! Взимку не можна залишати машину вологою. У холодну пору року рекомендується мити транспортний засіб у приміщенні з плюсовою температурою. Якщо забезпечити такі умови немає можливості, то до водних процедур рекомендується вдаватися якомога рідше. Ще одна небезпека полягає в талій воді, яка сприяє появі іржі. Взимку після миття небажано залишати автомобіль без руху. В іншому випадку є ризик промерзання певних елементів, наприклад дверних ущільнювачів із гуми. Взимку не можна мити транспортний засіб на вулиці. Це правило особливо актуальне при опусканні температури нижче –10 градусів Цельсія. Небезпека полягає в моментальному замерзанні вологи, що загрожує пошкодженням фар і скляних елементів.


Як мити автомобіль


Розрізняють декілька способів миття машини:

  1. сухий. Цей варіант передбачає застосування спеціальної автохімії, яка «притягує» бруд. Для нанесення засобу на поверхню ТЗ найкраще підійде мікрофібра. Перевага цього способу у простоті завдяки відсутності потреби в застосуванні води. Ще один плюс полягає у створенні гелевого прошарку, який ефективно захищає покриття від негативного зовнішнього впливу, перш за все ультрафіолету. Сухий спосіб не підходить для видалення задавненого бруду;

  2. безконтактний. Найзручніше мити транспортний засіб на автомийках. Перший етап полягає в обробленні ТЗ піною, яка потім видаляється водою;

  3. контактний.

Для останнього способу знадобиться вода, а також спрей або шампунь. Останній відмінно усуває численні або застарілі забруднення. Якщо автомобіль не встиг сильно забруднитися, то мити простіше та зручніше спреєм. У спеціальних засобів є мінус – після них на поверхні залишаються розводи, тому додатково потрібно протирати покриття мікрофіброю.


Алгоритм дій


Автолюбителям потрібно не тільки знати, як часто мити машину, але і вміти правильно проводити процедуру. Перш за все варто почекати, поки авто охолоне. Ігнорування цього правила викликає неконтрольовані хімічні реакції, що сприяють виникненню корозії. Найпростіше очистити поверхню ТЗ за допомогою щітки, шампуню та води. Альтернативний варіант – застосування серветок, призначених для певних поверхонь. Щоб якісно помити машину, потрібно дотримуватися такого алгоритму дій:

  1. змити перший шар бруду водою;

  2. обробити машину автохімією. Шампунь потрібно розвести в теплій воді в пропорціях, зазначених виробником;

  3. залишити автохімію на поверхні ТЗ на час, вказаний в інструкції;

  4. змити мило водою. Найпростіше це зробити за допомогою щітки з м’якою щетиною;

  5. видалити залишки автохімії серветкою з мікрофібри;

  6. висушити автомобіль.

Завершальний етап – оброблення поверхні машини захисними засобами. Для більш ефективного очищення бажано поєднати ручне миття із застосуванням спеціальних пристроїв, які подають шампунь і воду під тиском. Дотримання правильної послідовності дій гарантує очищення транспортного засобу від бруду. Якщо процедуру проводити регулярно, то автомобіль завжди буде виглядати доглянутим, а саме миття займе мінімуму часу й зусиль. Тому досвідчені автолюбителі позитивно відповідають на питання, чи можна часто мити машину. Головне при цьому – дотримуватися правил, особливо якщо на вулиці мінусова температура.

bottom of page