top of page

Як швидко охолодити авто влітку: дієва інструкція

Скільки часу потрібно, щоб охолодити розпечений на сонці автомобільний салон? Експерти кажуть, що для створення комфортної атмосфери можна вкластись у 5-10 хвилин.

OBOZREVATEL зібрав найбільш дієві лайфхаки з охолодження автомобіля. Для них не знадобиться додаткових пристроїв і великих зусиль.


Лайфхак 1: двері-віяло

Щоби вигнати з салону гаряче повітря, можна влаштувати своєрідне "віяло" із автомобільних дверцят. Опустіть переднє вікно з пасажирського боку. Якщо можете, зробіть це дистанційно, так вам буде комфортніше. Щойно в салоні з’явиться ця щілина, беріться за водійські дверцята і починайте відчиняти та зачиняти їх, щоб створити протяг. Приблизно 8-10 повторів буде достатньо, щоби вигнати розпечене повітря з салону і зробити температуру всередині авто прийнятною.


Лайфхак 2: починайте рух

У провітреній машині можна запускати кондиціонер – в таким умовах він спокійно впорається зі своєю задачею. Але, щоби ще полегшити йому роботу, перед включенням проїдьтесь на авто з відкритим переднім пасажирським вікном. Якісне кондиціонування повітря потребує, щоби його маси проходили через конденсатор, який розташований прямо перед або за радіатором спереду. Забезпечити потрібний рух повітря можна саме на ходу.


Лайфхак 3: запустіть кондиціонер на максимум

Тепер, коли атмосфера в салоні авто стала менш розпеченою, можна вмикати кондиціонер. Запускайте його одразу на максимум. Перший час пристрій може видавати з себе гаряче повітря. Не лякайтесь – це ті маси, які накопичились всередині, коли авто стояло. Вони швидко вийдуть назовні, просто дайте кондиціонеру трохи попрацювати.

Переконайтеся, що при першому увімкненні кондиціонера не вибрано налаштування рециркуляції повітря всередині автомобіля. Краще, щоби воно надходило ззовні, адже там атмосфера, швидше за все, прохолодніша. Щойно температура опуститься до комфортної, можна переходити до режиму рециркуляції.


Що ще можна зробити, щоби уберегти авто від спеки

Машині можна допомогти не так сильно страждати від нагріву сонячними променями. Для цього знадобляться прості пристрої та дії.


Захисний екран

Возіть з собою складаний захисний екран, він може значно зменшити кількість тепла, що накопичується в автомобілі під час стоянки. Просто помістіть один у будь-яке вікно, обернене до сонця. Існують екрани для різних вікон із різним типом кріплення – ви завжди виберете собі щось зручне.


Чохли на сидіння

Автомобільні крісла, особливо темного кольору, можуть поглинати багато тепла, яке заважатиме швидкому охолодженню салону. Отже, якщо сидіння вашого автомобіля чорні, коричневі, бордові, або іншого темного кольору, придбайте для них захисні чохли. Або просто накривайте їх пледом.


Паркування у тіні

Найочевидніша, однак все одно важлива порада. Не паркуйте авто під відкритим небом. Навіть простий навіс чи тінь від дерева допоможе уберегти машину від перегріву.


Привідкриті вікна

Гаряче повітря піднімається угору. Тож злегка привідкрите вікно чи люк в машині допоможуть найбільше розпеченим його шарам виходити назовні. Залишайте зовсім небагато простору – цього буде достатньо. Але, якщо ви використовуєте цей спосіб, стежте за прогнозом погоди. У дощові дні це може призвести до заливу салону, тому від такого лайфхака краще буде тимчасово відмовитись.

bottom of page