top of page

Як їздити, коли ожеледиця, сніг і сильний мороз: три поради від інструктора

За прогнозами синоптиків, найближчим часом варто очікувати ожеледі на дорогах. У багатьох західних і північних регіонах насипле до 40 см снігу.


- У таку погоду варто їхати лише у разі крайньої необхідності. Водіям-новачкам потрібно пам'ятати про основні прийоми зимового водіння, аби не потрапити в халепу, - розповів інструктор автошколи і спеціаліст контраварійного водіння Віктор Самойленко. Він дав три поради водіям під час поїздок у суворих умовах.

Прогрівайте автомобіль під час руху


Не варто займатися прогрівом машини протягом довгого часу. Сучасні двигуни цього не потребують. Значно ефективнішим є прогрів під час руху.


"Прогрівати можна лише в тому разі, коли на вулиці -10 - -20. Краще прогрівати машину під час руху. Силовий агрегат ефективніше прогрівається під час навантаження. Та й не варто забувати, що прогріву потребують різні вузли підвіски. Чимало із них мають гумові прокладки і ущільнювачі. Якщо вони примерзлі до металу і холодні, то можна легко їх порвати у першій ямці чи на лежачому поліцейському. Тому варто поступово починати рух, максимально плавно вести автомобіль", - каже фахівець.

Плавно тисніть на газ


Взимку може бути чимало шкоди від різкого натиснення на педаль акселератора. Причому неприємності можуть бути як на ожеледиці, так і на снігу.


"Про плавне натиснення на педаль газу варто пам'ятати при виїзді із парковки. Я не раз помічав, що водії різко тиснуть на педаль і машина від цього одразу починає буксувати, її заносить на кризі або вона заривається в сніг. Якщо маєте автоматичну коробку передач, то варто особливо обережно тиснути на педаль. Якщо у вас механічна, краще взагалі стартувати з другої передачі", - радить Віктор Самойленко.

За його словами цього принципу варто притримуватися і на швидкості під час поїздок заміськими трасами.


"Там потрібно їхати в натяг, тобто відчуваючи дозоване навантаження на двигун. У разі потреби пригальмувати, варто просто забрати ногу із газу. Тоді машина гальмуватиме двигуном", - каже спеціаліст

Зменшіть кількість маневрів


В ожеледицю і снігопади кожен маневр на автомобілі є більш ризикованим, ніж у сонячну суху погоду.


"Варто використовувати ступеневий прийом повертання керма. Тобто не одним махом, а за два або три підходи. При заході в повороти варто спочатку максимально сповільнюватися й тоді вже повертати. У жодному разі на перехрестях не варто ставати із вивернутими у бік колесами. У разі наїзду ззаду вас викине на зустрічну смугу і може бути серйозна аварія. Такі, на жаль, досить часто відбуваються", - констатував інструктор.
bottom of page